A Mezőkovácsházi Tehetségsegítő Tanács célkitűzése nagyon egybehangzó volt jelen pályázat célkitűzéseivel. Ez nem a véletlen műve! Komplex programmal fejlesztendő járásként, makacsul hiszünk abban, hogy előrelépés csak úgy lehetséges, ha a felnövekvő generációnak megadunk minden segítséget az érvényesülésre. A helyi kezdeményezésre létrejött szerveződés kiterjesztése Békés megye más településeire: tehetségek felkutatása, fejlesztése érdekében. Évről-évre nagyobbat álmodunk.

 

Az eredeti célkitűzésnek megfelelően a gimnázium, az általános iskolában és az óvoda dolgozói vállalkoztak egy-egy jó gyakorlatuk bemutatására. Szakember segítségével létrehoztuk és azóta is működtetjük, akadálymentesítettük a Mezőkovácsházi Tehetségsegítő Tanács honlapját. A körülmények ellenére is megtartottuk, online éves konferenciánkat, ahol igényes szakmai programot biztosítottunk tehetségsegítő szakembereink, partnereink számára. Az intézményközi átmenet megkönnyítésére online tehetséggondozó team munkát tartottunk. Ezeken a megbeszéléseken az érintett pedagógusok vettek részt. A Mezőkovácsházi Tehetségalapból többen részesedtek. A város tehetséges fiataljait toboroztuk össze, hogy segítsenek szebbé, gondozottabbá tenni -jelen helyzetben- közvetlen környezetük arculatát. Ezen felül "zölddé" tettük az oktatási intézményeket, a tehetséges fiataljaink bevonásával. A Mezőkovácsházi Tehetségtanács segítséget nyújtott a pécskai iskolában a tehetséggondozás fontosságának megismertetésére. Több tehetséggondozó, interaktív, a kollégákat megmozgató fórumot tartottunk Dr. Balogh László tehetséggondozó szakember segítségével a három tehetségpont és partnereik bevonásával. A tehetséges fiataljaink számára tervezett lazító programok sajnos ebben az évben az elgondolt formában nem valósulhattak meg, de a fiatalok a betervezett összeg terhére a digitális oktatásban hasznos utalványokat, az ovisok fejlesztő játékokat kaptak. Köszönjük, hogy ebben a különleges évben is támogattak!

Ez az év kicsit más volt, mint a többi, de igyekeztünk a céloknak megfelelni, az alábbiak szerint:

1. A meglévő jó gyakorlatok megismertetésének és bevezetésének koordinálása

Az általános iskola, az óvoda és a gimnázium bemutatta egy-egy jó gyakorlatát, melyet a szakemberek tekintettek meg. Ezeket később beépíthetik saját tevékenységükbe is. Online konferenciánkon nem csak helyi szakemberek, de a járás más településéről jelentek meg szakemberek. Tréningünkön mindkét intézmény szakemberei bővíthették eszköztárukat.  Olyan karizmatikus külső szakemberek bevonására került sor a pályázat során, akik előadása útravalóul szolgált a jelenlévők számára.

2. A tehetségsegítők közötti információáramlás elősegítése, információs felületműködtetése

Azt hiszem ebben az évben ebben a tekintetben fejlődtünk leginkább. Mi magunk is rengeteget tanultunk, hogy célkitűzéseinket megvalósíthassuk. Bár januárban még azt se nagyon tudtuk, mi fán terem a zoom, vagy meet alkalmazás, ma már bátran, sőt élvezettel használjuk azokat. Tudom, hogy kissé visszás, de ez az év megtanított bennünket sokkal leleményesebbnek, interaktívabbnak lenni. Információs felületünket folyamatosan karban tartjuk, frissítjük.

3. A tanács tehetségsegítő tevékenységének széles körben történő bemutatása, megismertetése

A fent már említett online konferenciánkon nem csak helyi, hanem járási szakemberek, partnereink is megjelentek. Szerepeltünk a helyi és a megyei újságokban, weboldalunk bárki számára elérhető.

4. Tehetségalap létrehozása, működtetése vagy a tehetségalap létrehozásának és működtetésének kidolgozott terve.

A Mezőkovácsházi Tehetségalapból többen részesedtek. Ebben a különleges évben nem növekedett, de nem is csökkent a támogatóink száma.

Az időközben intézményi összevonáson átesett általános iskola és gimnázium(Mezőkovácsházi Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium), valamint a Négy Évszak Óvoda és Bölcsöde dolgozói vállakoztak egy-egy jó gyakorlatuk bemutatására. Ez a kialakult helyzet miatti módosításokkal ugyan, de megvalósult. (munkaterv)

Szakember segítségével létrehoztuk és működtetjük, a Mezőkovácsházi Tehetségsegítő Tanács honlapját. Ezen a felületen a tanácstagok, partnerek, támogatók, érdeklődők megismerhetik a tanács eddigi tevékenységét, értesülhetnek a legfrissebb hírekről, illetve a kínálkozó pályázati lehetőségekről.

Online díjkiosztó ünnepséget tartottunk, amelyet eljuttattunk partnereinkhez, bevonni kívánt leendő partnereinkhez, valamint a település legtöbb lakosához (facebook). Szakmai napunkon olyan országosan elismert nevek adtak elő, mint Kormos Dénes, Vass Vilmos. Az Arad maraton helyett az Európai Diáksport napjához csatlakoztunk. Ezen az úton, mi magunk is sokat fejlődtünk!

A Csepűrágók előadás a gimnáziumi, Príma díjas Duma Színház, produkciója volt, még februárban. Egy rendkívül színvonalas előadást tekinthettünk meg! A kollégákkal tartott megbeszélésen arról döntöttünk, hogy már az arra fogékony általános iskolai tanulók közül is válogatnak majd, az előadásokhoz, illetve az iskola maga is indít szakkört.

Szintén a vírus előtt valósult meg a Zene az kell koncert, ahol szülők, partnerek, tehetségsegítő szakemberek merülhettek el a zene csodálatos világában. Sajnos a művészeti alapiskola azóta kivált az összetett intézményből, a munkakapcsolat azonban nagyon is élő, a zene, általában a művészetek népszerűsítése pedig a Tanács számára is fontos feladat.

Az Arad maraton ebben az évben sajnos elmaradt, így az Európai Diáksport Napjához csatlakoztunk.

gy gondolom, ebben az évben az információ áramoltatásában fejlődtünk a legtöbbet. Bár bízunk abban, hogy a megszokott rend helyre áll, mégis lesznek olyan alkalmak, ahol a most elsajátított technikákat alkalmazzuk.

Szakmai napunk kiválóan működött a távoli partnerekkel online formában is, és ebben az évben különösen nagy szükség volt egymás megerősítésére. Mi is részt vettünk a kollégák, Például Kormos Dénes meghívására ilyen konferencián, és annyira sokat adott. De kiemelhetném a Díjkiosztót is, amelynek felvételét azonnal osztani így egyszerű volt a közösségi médiában. Sokkal szélesebb kört érünk így el, hogy tevékenységünket, eredményeinket megismertessük. A már meglévő honlapunk egy kis "ráncfelvarráson" esett át, így trendibb, és felhasználóbarátabb lett.

Vállalásunkkal összhangban, cikket jelentettünk meg a Békés Megyei Hírlap hasábjain, illetve a Mezőkovácsházi Hírlapban is közzétettük eredményeinket.

Ezen felül szakmai napunk is kiválóan működött a távoli partnerekkel online formában, ahol nem csupán a helyi szakember gárda, de a járási szakemberek is képviseltették magukat. Mi is részt vettünk a kollégák, Például Kormos Dénes meghívására ilyen konferencián, és ott valóban az ország minden szegletéből származó tanácstagokkal, szakemberekkel egyeztettünk, mutattuk be tevékenységünket. De kiemelhetném a Díjkiosztót is, amelynek felvételét azonnal osztani így egyszerű volt a közösségi médiában. Sokkal szélesebb kört érünk így el, hogy tevékenységünket, eredményeinket megismertessük. A már meglévő honlapunk egy kis "ráncfelvarráson" esett át, így trendibb, és felhasználóbarátabb is lett.

Még a tavalyelőtt elfogadtuk a Mezőkovácsházi Tehetségalap tervét. Finanszírozását, az adók 1%-ból, valamint a város támogatásából, gazdasági szereplő partnereink adományaiból képzeltük el. Továbbá létrehoztunk egy alapítványt (Tehetségügyért Alapítvány, amelyen keresztül a tanács a hivatalos ügyviteli, pályázati tevékenységét végezheti. Jelenleg már a pályázati tevékenységünket is az alapítvány támogatásával végezzük.

Az alap tevékenységének célcsoportját azon 3-25 éves fiatalok képezik, akik valamely tehetségterületen kimagaslóan teljesítettek.

A jelentkezést követően a Tehetséggondozó Alap zsűrije döntött a támogatottak köréről és a támogatás mértékéről. A tehetségalaphoz benyújtott pályázatok alapján egy évben egyszer, idén december elején ünnepélyes keretek között díjaztuk büszkeségeinket.